Zwaarlast zwenkwielen van Blickle

Blinken uit qua draagvermogen en rijsnelheid 

Wielen kunnen over het algemeen in twee verschillende groepen worden verdeeld: zwenkwielen en bokwielen. Machines en apparaten kunnen wendbaar worden gemaakt door zwenkwielen aan te brengen, omdat die over hun verticale as kunnen draaien. Bij die wielen is de zwenkgaffel via de draaikrans verbonden met het bevestigingselement. Zwenkwielen kunnen indien nodig worden uitgerust met verschillende reminrichtingen om de draaibeweging van het wiel en/of de uitlading van de vork te blokkeren.

Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten remmen:

  • Voorloop-remsystemen (stop-top, rad-stop)
  • Naloop-remsystemen (stop-fix, rad-stop handbediend)
  • Vaste remsystemen (ideal-stop, central-stop)

Ook de variant van het bevestigingselement kan optimaal worden gekozen in functie van de toepassing. Ook al worden zwaarlast zwenkwielen meestal uitgerust met een plaatbevestiging, in speciale gevallen kan ook een bevestiging met pen of boutgat zinvol zijn.

Alles is realiseerbaar – standaard en speciale oplossingen

Zwenkwielen worden in het zwaarlastbereik in verschillende varianten toegepast. Het draagvermogen van zwaarlast zwenkwielen gaat tot 30.000 kg, de wieldiameter tot 500 mm bij een maximale bouwhoogte van 675 mm. Op verzoek van de klant vervaardigt Blickle ook individueel passende speciale oplossingen, die wereldwijd hun toepassing vinden. Een kleine selectie uit de reeds gerealiseerde speciale oplossingen vindt u in de rubriek Success Stories.

Behalve bij toepassingen met zware lasten, worden zwaarlast zwenkwielen ook toegepast bij hogere rijsnelheden, tot wel 25 km/u. In vergelijking tot apparaten zwenkwielen of de transporttechniek zijn de zwaarlast zwenkwielen bijzonder stevig gebouwd, om de deels zeer hoge lasten te kunnen verplaatsen. Ten dele worden in dit bereik ook zwenkwielen met twee wielen, de zogenaamde dubbelwielen toegepast. Typische toepassingsgebieden zijn stapelaars, montage- en transportsystemen of installaties voor binnen en buiten, met de meest uiteenlopende specificaties.

Alle zwaarlastwielen van Blickle worden volgens de testomstandigheden van de betreffende DIN-voorschriften getest – bij 4 km/u volgens DIN EN 12532, bij hogere snelheden volgens DIN EN 12533.

Zwenkbehuizing – stevige constructie

Op basis van de verschillende toepassingsgebieden en de diverse vereisten aan zwaarlast zwenkwielen zijn er verschillende series van behuizingen, die verschillen qua constructie en eigenschappen. Hier vindt u een overzicht van de verschillende series van zwenkbehuizingen in het zwaarlastbereik:

Serie Beschrijving Behuizing Bijzonderheden Gebruik
LK  Serie LK: 
Plaatstalen zwenkbehuizing, zware uitvoering, met bevestigingsplaat (serie LKR met boutgat)
Voor wiel-Ø: 65–200 mm
Draagvermogen tot 600 kg
Dikke, geperste plaatstalen onderdelen, dubbele kogellagering in de draaikrans, met stevige centrale bout (wiel-Ø 125x50 - 200 mm).

Hoge levensduur en makkelijk draaien dankzij het speciale dynamische Blickle-persproces van de draaikrans. Hittebestendige en roestvaste versies zijn ook beschikbaar.

  • Serie LIK: hittebestendig
  • Serie LKX: roestvast
  • Serie LIKX: hittebestendig en roestvast
Handmatig gebruik binnenshuis
LUH
Serie LUH:
Plaatstalen zwenkbehuizing, zware, gesloten uitvoering, met bevestigingsplaat
Voor wiel-Ø: 125–200 mm
Draagvermogen tot 1.000 kg
Dikke, geperste plaatstalen onderdelen, vierpunts-kogellagering in de draaikrans, geharde lagerschalen Optimale opname van verticale en horizontale krachten op basis van de vierpunts-lagering in de draaikrans. Hoge bestendigheid tegen stoten en schokken. Makkelijk draaien dankzij het speciale dynamische Blickle-persproces van de draaikrans. Hoge levensduur Handmatig gebruik voor binnen en buiten Bijzonder geschikt voor stoffige en vuile omgevingen.
LH
Serie LH:
Plaatstalen zwenkbehuizing, Zware uitvoering, Met bevestigingsplaat (serie LHZ met pen/ serie LHD – dubbele zwenkbehuizing)
Voor wiel-Ø: 65–250 mm
Draagvermogen tot 900 kg
Dikke, geperste plaatstalen onderdelen, zware gaffel en bevestigingsplaat, dubbele kogellagering in de draaikrans, vier geharde lagerschalen, zeer stevige centrale bout

Resistent tegen stoten en schokken, minimale slijtage bij hoge belasting.

Ook beschikbaar in geveerde versie (serie LHF)
Geschikt voor hogere snelheden in combinatie met hindernissen. Overwegend voor binnen.
LO

Serie LO:
Gelaste zwaarlast- zwenkbehuizing met bevestigingsplaat
(serie LOD – dubbele zwenkbehuizing)
Voor wiel-Ø: 125–250 mm
Draagvermogen tot 1200 kg

Stevige gelaste stalen constructie, dubbele kogellagering in de draaikrans, vier geharde lagerschalen, met smeernippel, met ingelaste, zeer stevige centrale bout Ook verkrijgbaar in hittebestendige versie (serie LIO). Bijzonder resistent tegen stoten en schokken. Geschikt voor hogere snelheden in combinatie met hindernissen. Overwegend voor binnen.
LS
Serie LS:
Gelaste zwaarlast-zwenkbehuizing, zware uitvoering van de draaikrans,
met bevestigingsplaat
(serie LSD – dubbele zwenkbehuizing)
Voor wiel-Ø: 80–620 mm
Draagvermogen tot 20.000 kg
Zeer robuuste, gelaste stalen constructie, met axiaal groefkogellager DIN 711 en kogellager DIN 720 in de draaikrans, met smeernippel, met ingelaste, zeer stevige centrale bout.

Geschikt voor gebruik tot 25 km/u. Ongevoelig voor stoten en schokken. Ook beschikbaar in geveerde versies.

  • Serie LSFN: met stalen vee
  • Serie LSFE: met elastomeer veerelement
Geschikt voor hogere snelheden in combinatie met hindernissen. Voor binnen en buiten.
LPFE
Serie LPFE:
Zwaarlast-zwenkbehuizing met polyurethaan torsieveren, met bevestigingsplaat
Voor wiel-Ø: 100–150 mm
Draagvermogen tot 500 kg
Stevige stalen constructie, massief smeeddeel, afgedicht rolkogellager met permanente smering in de draaikrans. Uitstekende veer-/dempingseigenschappen dankzij gepatenteerde schijfveerconstructie. Geschikt voor hogere snelheden in combinatie met hindernissen. Voor binnen en buiten.

Voor elke toepassing – het juiste zwaarlast zwenkwiel

De hierboven beschreven zwenkbehuizing kan met vrijwel alle verschillende zwaarlastwielen worden gecombineerd. Ook hier zijn de wielen naar gelang hun loopvlak geschikt voor verschillende toepassingsgebieden.

De polyurethaan wielen scoren bijvoorbeeld met een hoge snij- en scheurbestendigheid, met een lage rolweerstand, een hoge dynamische belastbaarheid en een zeer goede vloerbesparing. Ze zijn onderverdeeld in de series Blickle Extrathane, Blickle Besthane, Blickle Besthane Soft en Blickle Softhane, die onder andere verschillende Shore-hardheden hebben.

Zwenkbare zwaarlastwielen met wielen van gietpolyamide of polyamide zijn daarentegen uiterst slagvast en vertonen een bijzonder hoge draagkracht. Ze zijn vooral geschikt voor gladde vloeren en overtuigen door hun lichte loop en de zeer lage rol- en zwenkweerstand. Met de LSSD-GSPO 500K kunnen bijvoorbeeld 30.000 kg draagvermogen worden bereikt. Hiertoe wordt een vierpunts-zwenklagering toegepast, die gewoonlijk op mini-graafmachines wordt gemonteerd.

Als alternatief voor zwaarlast zwenkwielen met luchtbanden zijn er de zwaarlastwielen met elastisch of superelastisch massief rubber band en stalen velg. De zwaarlastserie is in vergelijking met de luchtbanden bedrijfszeker, onderhoudsvrij en bij normaal gebruik een goede stabiliteit met tegelijkertijd een nauwkeurig zwenkgedrag.

Als het draagvermogen dan helemaal naar boven moet, dan belandt men in de keuze bij de passende zwaarlastwielen met wielen van massief staal. Hier is een belasting per wiel van 15.000 kg geen probleem. Zoekt men daarentegen zwenkwielen voor gebruik bij hoge temperaturen, dan biedt Blickle in het zwaarlastbereik varianten met wielen van gietijzer. Deze kunnen bij omgevingstemperaturen tot 270 °C worden gebruikt.

Via verschillende mechanismen, zoals de gepatenteerde schijfveerconstructie, een robuuste zwenkarmconstructie met stalen veer of een gemonteerd elastomeer-veerelement, overtuigen de geveerde zwaarlast zwenkwielen met voor iedere toepassing passende verings- of dempingseigenschappen. Op die manier wordt gegarandeerd, dat gevoelige transportgoederen ondanks oneffenheden van de vloer toch onbeschadigd op hun bestemming aankomen.

Om de lijst af te ronden zijn er dan nog de ‘kleine, grote’, oftewel de ‘mini zwaarlastwielen’. Qua draagvermogen blijven deze ver van de hierboven beschreven wielseries, maar voor hun grootte van 35 tot 65 mm wieldiameter en een bouwhoogte van 52 tot 90 mm is de belastbaarheid tot 350 kg toch zeer aanzienlijk. Compacte wielen verenigen een kleine bouwhoogte met een hoog draagvermogen. Met dubbelwielen wordt het draagvermogen meer dan verdubbeld. Een overzicht van compacte wielen vindt u in onze online catalogus.

Hieronder vindt u een samenvatting van de zwaarlastwielen met de verschillende wieltypen en hun productspecifieke eigenschappen:

Ziet u door de verscheidenheid aan zwaarlast zwenkwielen door de bomen het bos niet meer? Dan kan de Blickle-productfinder u wellicht helpen bij het zoeken. Daar kunt u filteren op basis van productspecifieke eigenschappen en op die manier de ruime keuze reduceren tot enkele relevante producten. Overigens is uw persoonlijke gesprekspartner met plezier bereid u bij de keuze van het product telefonisch te helpen.