Loopwielen van Blickle

Of het nu gaat om zwenkwielen of geleidingswielen, er zijn loopwielen voor elke toepassing

Blickle loopwielen

De term ‘loopwielen’ wordt vaak gebruikt voor verschillende soorten producten. Er zijn bijvoorbeeld kunststof loopwielen, rubber loopwielen, geveerde loopwielen of roestvrijstalen loopwielen. Dit verwijst vaak naar zwenkwielen in de meest uiteenlopende uitvoeringen. Zwenkwielen zijn op hun beurt weer wielen die in een zwenkbehuizing zijn gemonteerd. Met loopwielen kunnen we echter ook wielen bedoelen die niet worden aangedreven, bijvoorbeeld bij elektrisch aangedreven transportmiddelen, d.w.z. die alleen passief ‘meelopen’. De term loopwielen wordt ook vaak gebruikt om te verwijzen naar geleidingswielen voor gebruik in de machine- en installatiebouw of in de transporttechniek. Enkele voorbeelden van dergelijke toepassingen zijn diepzeekranen, roltrappen, vulinstallaties of stapelkranen en industriële deuren.

Zwenkwielen – flexibel zwenkbaar

Machines en apparatuur kunnen dankzij de verticale zwenkbaarheid van de wielen wendbaar worden gemaakt. Ze worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen: In de intralogistiek, in de machine- en installatiebouw, in de medische sector, in de voedingsindustrie of de meubelindustrie. Elk gebied en elke toepassing heeft zijn eigen speciale eisen voor de gebruikte wielen. Volgens de standaard norm voor wielen zijn de zwenkwielen onderverdeeld in drie categorieën: apparatenwielentransportwielen en zwaarlastwielen. Volgens de normen Din EN 12526 e.v. spreken we van apparatenwielen bij gebruik tot 3 km/u, van transportwielen bij gebruik tot 4 km/u en van zwaarlastwielen bij snelheden hoger dan 4 km/u.

Naast het draagvermogen speelt het loopvlak ook een doorslaggevende rol voor het toepassingsgebied van het betreffende lastwiel. De verschillende soorten loopvlakken hebben specifieke eigenschappen die meer of minder geschikt zijn voor individuele toepassingen. Zo scoren polyamide wielen punten met hun breeksterkte en soepele loop op gladde vloeren, elastische massief rubber wielen met hun precieze stuureigenschappen, stille loop en hoge vloerbesparing en de polyurethaan-serie met een lage rolweerstand en hoge scheurbestendigheid. Hier kregen we ook het ergonomie-keurmerk van het Duitse Instituut voor Gezondheid en Ergonomie voor onze loopvlakkenseries Besthane® en Besthane® Soft. auch mit dem  vom Institut für Gesundheit und Ergonomie ausgezeichnet. Beide loopvlakkenseries hebben een extreem lage start-, rol- en zwenkweerstand, zodat er nauwelijks energie verloren gaat tijdens het rollen en het trekken en duwen van een wagen veel gemakkelijker is.

Een overzicht van de verschillende loopvlakmaterialen vindt u hier:

Onze Productfinder kan u ook helpen bij uw zoektocht naar het juiste product. Daar kunt u de grote keuze aan wielen verkleinen volgens verschillende filtercriteria en het product vinden dat bij uw toepassing past!

Geleidingswielen – klein, maar met groot effect

Met wieldiameters van 25 tot 125 millimeter zijn de in machines of installaties geïnstalleerde geleidingswielen vaak op het eerste gezicht niet direct zichtbaar, maar ze verrichten wel een belangrijke taak. Met verschillende loopvlakken en verschillende velgmaterialen in zes verschillende series zijn draagvermogens tot 400 kg mogelijk. De geleidingswielen worden vaak gebruikt in rails of geleiderails waarin ze een zeer hoge loopnauwkeurigheid en een zeer lage verticale en laterale uitloop hebben. Daarom noemt men ze ook geleidingswielen. Als de wielen echter constant onder een gelijkmatige belasting staan, worden ze loopwielen genoemd. Ze zijn niet te vinden in rails, maar worden bijvoorbeeld gebruikt in de transporttechniek of in kraaninstallaties. Beide typen geleidingswielen zijn ook in een roestvaste of elektrisch geleidende uitvoering in het standaardprogramma verkrijgbaar. Klik hier voor het overzicht van de geleidingswielen!

Alle geleidingswielen zijn ook eenvoudig en snel online te bestellen in onze Blickle Webshop. Bent u nog niet geregistreerd? Hier kunt u zich registreren!

Meelopen en volgen

Elektrisch aangedreven voertuigen maken het gemakkelijker om zware ladingen te verplaatsen. Dit biedt niet alleen verlichting bij fysiek zware werkzaamheden, maar maakt de werkprocessen ook flexibeler en ergonomischer. Er zijn meestal twee soorten wielen: de actief aangedreven wielen en de passief bewegende wielen – de loopwielen. In het Blickle-assortiment vindt u de aanvullende loopwielen voor uw gemotoriseerde voertuigen met de meest uiteenlopende loopvlakken voor elke toepassing.

Als u geïnteresseerd bent in elektrisch aangedreven wielen, neem dan een kijkje in de brochure van ons elektrische aandrijfsysteem ErgoMove.

Kwaliteit - Made in Germany

Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn een van de weinige fabrikanten die nog uitsluitend in Duitsland produceren. Om aan de hoge kwaliteitseisen te voldoen, worden alle Blickle-wielen in het eigen inspectie- en testlaboratorium van ons bedrijf op diverse moderne testmachines geplaatst en tot in de kern getest: Schijftestbanken met een belasting tot 5,5 ton, materiaaltestmachines, breektesten of klimaat- en verwarmingskamers – en alles in overeenstemming met DIN EN 12527-12533. Zelfs in onze volautomatische productielijnen zorgen talrijke geïntegreerde test- en controlestations ervoor dat de hoge kwaliteitsnorm van Blickle wordt gehandhaafd.

Speciale oplossingen – Blickle Customizing

Als u in ons omvangrijke standaardprogramma van meer dan 30.000 artikelen niet het juiste zwenkwiel of geleidingswiel voor uw toepassing kunt vinden, bieden wij ook klantspecifieke maatoplossingen. Speciaal afgestemd op uw wensen en uw toepassing ontwikkelen wij samen met u – en voor u – het optimale wiel. Met meer dan 65 jaar ervaring op dit gebied en dagelijkse aanpassingen of nieuwe ontwikkelingen kunt u vertrouwen op de knowhow van onze ontwerpers. Reeds geïmplementeerde speciale oplossingen zijn wereldwijd in gebruik en worden door onze klanten gewaardeerd. Aangezien wij onze eigen gereedschappen bouwen, kunnen speciale oplossingen snel en eenvoudig worden geïmplementeerd.

Heeft u ook een toepassing met specifieke vereisten? Stuur ons dan uw aanvraag of bel uw eigen contactpersoon en wij ontwerpen de optimale oplossing voor u!